Pignicki László: Felgyorsult, egészen más lett a játék

Pignicki László: Felgyorsult, egészen más lett a játék

A nézőkön és hírességeken kívül a sportág legendás alakjai is élőben tekintik meg a Liebherr 2019 Asztalitenisz Világbajnokság küzdelmeit. A lelátón ezúttal az Pignicki László, az 1959-es dortmundi világbajnokságon ezüstérmet szerző magyar csapat utolsó élő tagja tűnt fel.

„1959-ben Dortmundban még harcoltam a magyar csapatért. Öten voltunk a válogatottban: Sidó Ferenc, Földy László, Bercik Zoltán, Bubonyi Zoltán és én. Menet közben én is játszottam, de a döntőben nem vívtam a világbajnoki címért. Ezüstérem lett a menetelés vége, abból a csapatból azonban sajnos már csak én élek.”

Pignicki László játékos karrierje során párosban Európa-bajnoki ezüstérmes és olimpiai negyedik helyezett is volt, míg csapatszinten a Spartacusszal BEK-et nyert. Egyéniben nem sikerült felérnie a csúcsra, ám látszólag ez őt cseppet sem zavarja.

„Sok nemzetközi versenyen döntőt játszottam egyéi játékosként, de nyerni egyet sem sikerült” – emlékezett vissza nevetve.

A 81 éves legenda nem csak az asztal közvetlen közelében tevékenykedett, 1961-től 1974-ig még játékosként volt edző, míg a visszavonulását követően 1974-től egészen 2010-ig, többek közt a felnőtt és az ifjúsági válogatottat vezette.

 „Edzőként sokkal többet értem el. Négy évig voltam a felnőtt válogatott élén, valamint az ifi csapattal is komoly sikereket könyveltünk el. A Spartacusnál dolgozva a fél ifjúsági válogatottat én neveltem ki” – mondta büszkén Pignicki László, az egyik utolsó olyan válogatott edző szeretett sportágunkban, aki a felnőtt és az ifi csapat élén is érmet szerzett világversenyen.

A budapesti születésű Pignicki már kilenc éve nem foglalkozik aktívan a pingponggal, és véleménye szerint az asztalitenisz világa mára már rengeteget változott:

„Nem lehet összeegyeztetni gyorsaságban, fizikálisan. Az ütőborítások, a fák és az anyagok miatt nagyon felgyorsult, egészen más lett a játék. Azt amit mi régen csináltunk, a mai asztaliteniszben már nem lehet.”Fordítás »
Top