Ma Long harmadszor is diadalmaskodott, legendák közé került

Ma Long harmadszor is diadalmaskodott, legendák közé került

A címvédő kínai Ma Long ismét megnyerte a férfi egyes versenyt a Liebherr 2019 Asztalitenisz Világbajnokságon Budapesten és még jobban beírta magát a sport történelemkönyveibe. Az utolsó akadályt a svéd Mattias Falck jelentette számára, de öt játszmával diadalmaskodni tudott (11-5, 11-7, 7-11, 11-9, 11-5). 

Ma Long így zsinórban hatodjára állhatott dobogóra férfi egyesben, és ami még fontosabb, zsinórban harmadszor léphetett fel a legmagasabb fokra.

“Ez egy nagyon különleges ünneplés számomra és ki szeretném élvezni ezt a pillanatot. Szeretném megköszönni a kínai szurkolóknak és a külföldieknek is a támogatást. Nem csak a cím megnyerése fontos számomra, hanem a ti tiszteletetek elnyerése is.”

Mindössze a bemutatkozásakor, 2007-ben Zágrábban nem állhatott dobogóra Ma Long, amikor a negyedik körben kikapott a koreai Joo Saehyuktól. Utána 2009-től kezdődően háromszor az elődöntő jelentette a végállomást, 2015-ben viszont túljutott ezen az akadályon Suzhou-ban, onnantól kezdve pedig megállíthatatlan.

Most egy olyan elit társaságba került, aminek csak a magyar születésű Victor Barna és a kínai Zhuang Zedong a tagja: játékosok, akik zsinórban háromszor nyerték meg a férfi egyes világbajnokságot.

Victor Barna még egy olyan érában tette mindezt, ahol évente rendezték meg a világversenyt. 1930-ban Berlinben nyerni tudott, egy évvel később Budapesten második lett, 1932-ben Prágában ismét nyert, majd még háromszor emelhette magasba a trófeát, hogy hihetetlen módon zsinórban négyszer és összesen ötször legyen a világ legjobbja.

Ma Long is ugyanezt hajtotta végre: hat világbajnokság, mindig a dobogón. Azonban Ma Long ezt több, mint egy évtized alatt csinálta, míg Victor Barna 7 év alatt. A két nagy név így fej-fej mellett áll.

Zhuang Zedong már a kétévenkénti rendszerben nyert hármat zsinórban. 1961-ben Pekingben, 1963-ban Prágában, 1965-ben Ljubljanában diadalmaskodott.

Ma Long így egy illusztris társaságba került és legendás státuszba került.Fordítás »
Top