Még soha nem sikerült. Mattias Falck lesz az első?

Még soha nem sikerült. Mattias Falck lesz az első?

Egy biztos hely a döntőben, egy garantált érem, és bármi történik, ez mindenképp egy hatalmas eredmény ami évekig fennmarad. Amennyiben Mattias Falck megnyeri a férfi egyes döntőt, azzal olyan dolgot vinne véghez, ami még soha senkinek nem sikerült.

Egy európai játékos se tudott eddig legyőzni kínai versenyzőt asztalitenisz világbajnokság döntőjében.

Egyébként mindössze kétszer fordult eddig elő, hogy egy kínai játékos kikapott egy másik nemzetiségű játékostól az aranyéremért vívott csatában. Mindkét esetben Guo Yuehua volt a szenvedő fél, előszőr 1977-ben vesztett a japán Mitsuru Konno-tól Birminghamben, majd két évvel később a szintén japán Seji Ono tudott ellene győzni Pyongyang-ban.

Európai játékosok háromszor próbálkoztak, sikertelenül.

Évtizedekkel ezelőtt, 1959-ben Dortmundban volt az első ilyen eset, akkor egy magyar játékos, Sidó Ferenc kapott ki a kínai Rong Guotuan ellen. Később, 1973-ban Matias Falck honfitársa, Kjell Johansson szenvedett vereséget Szarajevóban Xi Enting ellen, majd végül 1987-ben Új-Delhiben Jan-Ove Waldner maradt alul Jiang Jialiang-al szemben.

Kína 60 éve tűnt fel a színen, ám Európa – azon belül is főként Svédország – azóta is élvezhetett sikereket. Egy magyar versenyző (Jónyer István) mellett három svéd (Stellan Bengsston, Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson) és két francia (Jean-Philippe Gatien, Werner Schlager) játékos is felért a csúcsra.

Azonban egyikük sem kínai ellenféllel szemben szerezte meg a világbajnoki címet. 1989-ben Dortmundban, majd 1997-ben Manchesterben, amikor Jan-Ove Waldner nyert, összesen 14 meccsen egyszer találkozott csak kínai vetélytárssal. Az angliai elődöntőben Yan Sen ellen sikerült kiharcolnia továbbjutást.

Korábban, 1989-ben Jörgen Persson, aki végül a második helyen végzett három kínait is legyőzött Jan-Ove Waldner helyett, a negyedik körben Xie Chaojie-t búcsúztatta, majd ezt követően Xu Zengcai ellen tudott nyerni, míg a döntőbe kerülésért Yu Shentong-ot ejtette ki.

Ami biztosan jó hír Mattias Falck számára, hogy Budapesten nem más az edzője, mint Jörgen Persson!Fordítás »
Top