2013 Párizs – A kínai dominancia megtörése

2013 Párizs – A kínai dominancia megtörése

Az 52. asztalitenisz-világbajnokságnak Párizs adott otthont, miután Doha lemondott a rendezési jogáról. Erre azért került sor, mert 2003 után Párizs egy évfordulós versenyt szeretett volna megrendezni, ugyanazon a helyszínen – Palais Omnisports de Paris-Bercy –,mint tíz évvel korábban. Az akkori világbajnokságon, nem kis meglepetésre, férfi egyesben európai bajnokot avattak: az osztrák Werner Schlagert. Ebből fakadóan, hasonló meglepetések reményében kísérte figyelemmel ezt a versenyt az asztalitenisz-társadalom.

Az esemény logója mi más lehetett volna, mint Párizs szimbolikus építménye, az Eiffel-torony, pingpong ütőkből kirakva. Franciaország fővárosa sok szempontból is vonzó a külföldiek számára, Gustave Eiffel műve egy olyan hívogató erő, ami az asztalitenisz kedvelőit is utazásra késztette. Egyrészt ezért is volt szükség egy akkora arénára, mint a Palais Omnisports de Paris-Bercy, a maga 13500 férőhelyével. A helyszín már 2013 előtt is több nívós sporteseménynek tárta ki kapuit, s ez később sem változott. Olyannyira nem, hogy a 2024-es párizsi olimpia egyik helyszíneként fog szolgálni a létesítmény.

A versenyre rekordszámú játékos nevezett be: hat kontinens 511 férfi és 411 női versenyzője jelentkezett be a párizsi világbajnokságra. Azonban az arénában csak 20 asztalt állítottak fel, így a verseny első két selejtezős napján igencsak pörögtek az események. De nem emiatt vált nagy szenzációvá ez a világesemény. 2003 óta először fordult elő, hogy nem kínaiak nyerték meg mind az öt aranyérmet és 1993 után először, hogy kevesebb, mint négy első helyezéssel tértek haza. Ez úgy volt lehetséges, hogy Tajvan megszakította a kínai férfi páros tíz világbajnokság óta tartó győzelmi szériáját. Valamint úgy, hogy a kínai vegyes páros 11 világbajnokság óta tartó egyeduralmának az elődöntőben Dél-Korea vetett véget.

A kínaiak meglepetésszerű bukása mellett ki kell emelni, hogy Tajvan, valamint Észak-Korea – a Dél-Koreával vívott vegyes páros döntőt követően – történetük első aranyérmét szerezték meg. De azért Kína sem szomorkodott, hiszen a női és férfi egyesben csakis kínai asztaliteniszezők állhattak fel a dobogóra, így a 20 megszerezhető éremből ismét 14-et zsebeltek be. A nőknél La Xiaoxia ezzel a világbajnoki győzelmével megszerezte a karrier Grand Slamet – Világkupa győzelem, olimpiai és világbajnoki cím elérése. ZhangJike zsinórban a negyedik világbajnoki vagy olimpiai aranyérmét szerezte meg. Ezt a fantasztikus teljesítményt pedig, 2011-hez hasonlóan, nem túl visszafogottan ünnepelte meg: a közönségbe ugrott a szüleihez, majd – ismét – lekerült róla a pólója is, mely ezúttal a közönségnél landolt. A kétszeres olimpia és hétszeres világbajnok Wang Hao ezt a vereségét követően bejelentette, hogy hamarosan vissza szeretne vonulni a válogatottól, így ez volt az utolsó világbajnoksága. Éppúgy, ahogy magyar részről Tóth Krisztinának, akikarrierje során26 érmet szerzett az Európa-bajnokságokon, ebből 7 aranyat, világbajnoki bronzérmes és olimpiai negyedik helyezett lett párosban és öt alakalmommal vett részt az ötkarikás játékokon.Fordítás »
Top