2012 Dortmund – Megdöntött rekordok

2012 Dortmund – Megdöntött rekordok

Az 51. asztalitenisz csapat-világbajnokságon rekord számú résztvevő: 118 férfi és 90 női csapat szállt harcba Dortmundban. Németország immár hatodik alkalommal rendezte meg az asztalitenisz sport legrangosabb eseményét, legutóbb 2006-ban Brémában szintén a csapatok versenye folyt itt. De Dortmundnak sem ez volt az első, hogy a világ legjobbjait fogadta: 1959-ben is, amikor még a japánok uralták a mezőnyt, egy fantasztikus hangulatú eseménynek adhatott otthont.

 

Mivel a férfi mezőnyben a német játékosok évek óta az egyetlenek, akik fel tudják venni a kesztyűt az ázsiai asztaliteniszezőkkel, hatalmas érdeklődést váltott ki a hazai nézőkből ez az esemény. A helyszín, az akár 16500 néző befogadására képes Westfalenhallen volt, amely – mondani sem kell – szinte végig teltházas volt. Ez többek között annak is köszönhető volt, hogy az előző évi rotterdami versenyhez hasonlóan, itt is egy külön termetbiztosítottak az asztalitenisz szerelmeseinek a hobbi pingpongozásra.A westfalenhalleni sportkomplexumban 4 asztalt állítottak fel a főteremben, és további 36-ot a második számú csarnokban. A beütő teremben pedig szintén 36 asztalon lehetett készülni a mérkőzésekre.

 

Az alapvetően is jó hangulatot az esemény kabalája, Rackedino koronázta meg. Rackedino, akinek a neve az angol racket (ütő) és dinosaur (dinoszaurusz) szavakból állt össze, végig gondoskodott arról, hogy a nézők egy pillanatra se unatkozzanak, és persze az ünneplésekből sem maradt ki egyszer sem. Az versenyen készült fotókat elnézve, a kabala legalább akkora szenzáció volt, mint maguk a mérkőzések. Szép munka, Rackedino!

 

Természetesen a döntő mérkőzéseken Rackedinonak közel sem jutott ilyen hangsúlyos szerep, hiszen a németek férfi csapata, éppúgy mint két évvel korábban, újra döntőbe jutott, ahol a kínai sztárok várták őket. Érdekes, hogy a női csapatoknál is megismétlődött a 2010-es döntő: Kína Szingapúrral nézett szembe. Azonban ezúttal nem sikerült a szingapúri alakulatnak a moszkvai csoda, Kína újra a dobogó legfelső fokára állt. A férfiaknál is hasonlóan alakultak a dolgok: Kína lett a világbajnok, mellyel megdöntötték Magyaroroszág és Japán rekordját, hiszen immár hatodik egymást követő alkalommal sikerült elhódítaniuk a trófeát.Fordítás »
Top