2011 Rotterdam – Új bajnokok

2011 Rotterdam – Új bajnokok

Az 51. egyéni asztalitenisz-világbajnokságnak Rotterdam adott otthont, ezzel 1999 után má-sodik alkalommal találkozhattak az asztalitenisz szerelmesei a világ legjobbjaival Hollandi-ában. Igaz, a kínai és a szingapúri csapat úgy döntött, inkább Delftben szállna meg Rotter-dam helyett. Mivel a kínai válogatottnak volt csapatbusza, a 40 perces utazás szinte fel sem tűnt nekik. Azonban a szingapúri játékosoknak tömegközlekedéssel kellett megoldaniuk a Delft–Ahoy Arena távot. Mondani sem kell, az ismeretlen terep miatt, sajnos igen hamar eltévedtek a szingapúriak első útjuk során.

Tekintve, hogy nemzetközi szinten szinte egyedül a német versenyzők tudták felvenni a ver-senyt az ázsiai országokkal, és hogy egy holland kiruccanás nem akkora fáradalom a német szurkolók számára, a 15 ezer fő befogadására képes Ahoy Arena szinte mindegyik verseny-napon teltházas volt. Ennek megfelelően fantasztikus hangulat uralkodott a verseny egészén, főképp akkor, amikor kiderült, hogy Európának is jut hely a dobogók egyikén.


Nem kevesebb, mint 404 férfi, valamint 293 női versenyző szállt harcba a végső sikerért Rotterdamban. Mégis, az ázsiaiak fölényével nem igazán tudott senki sem szembeszállni. Női egyesben a legjobb nyolc közé mind a hét kínai játékos bejutott, akit a kínai szövetség benevezett, rajtuk kívül csak egyetlen szingapúri versenyzőnek sikerült eljutnia a negyed-döntőig. Európa számára Timo Boll jelentette az egyetlen reményt egy esetleges éremszer-zésre, amely végül egy bronzéremmel össze is jött neki. Mind az öt aranyérem kínai ver-senyző nyakában landolt, a 20 megszerezhető éremből pedig 14-et jegyeztek Kína neve mel-lé. Rajtuk kívül Hong Kongnak jutott kettő, Németországnak, Japánnak, Dél-Koreának és Észak-Koreának egy-egy. Külön érdekesség, hogy a belga Jean-Michel Saive megdöntötte Barna Viktor rekordját, ugyanis már a huszadik világbajnokságán vett részt Rotterdamban.

A férfiaknál Zhang Jike egy fordulatos csatában tudott végül felülkerekedni, az akkor már hét világbajnoki és egy olimpiai aranyéremmel rendelkező, Wang Haon. A fiatal tehetség nem is tudta visszafogni magát történelmi sikere és első egyéni világbajnoki címe megün-neplésekor, az asztalitenisz világában ismeretlen és meglepő módon: széttépte pólóját. A nőknél szintén új bajnokot avattak, a 21 éves Ding Ningnek sikerült legyőznie a már akkor is fantasztikus formában játszó La Xiaoxiát. Magyar versenyzőink már az olimpiai kvótáért szálltak versenybe, azonban a londoni eseményre csak Tóth Krisztinának sikerült bebiztosí-tani a helyét a legjobb 32 közé jutással.Fordítás »
Top